Nea Peramos

Любопитно

ЛЮБОПИТНО- НЕА ПЕРАМОС

Неа Перамос е курортно селце разположено на брега на Бяло море, на западния бряг на Кавалския залив. Селото попада в Гърция след Междусъюзническата война през 1913 година. През 20-те години в селото са заселени 216 семейства гръцки бежанци който са били само 886 души.То се намира на 19 км от град Кавала ,на 340 км. от град София и на 140 км от КПП Кулата през Серес- Елефтеруполи.

Старото име на Неа Перамос е Кале Чифлик, което произлиза от старата крепост която е час от античен византийски град.Местните гърци имат една пословица,че това място е като”дупка” в която веднъж ако попаднеш,няма как да се излезе.Магнетизма на Перамос е неописуем, това чувство може само да се изпита с всичките сетива на човек.

Неа Перамос е най-голямото курортно селище в района на община Пангео. Първите  хора който са се заселили там са от 1920 година, като към днешна дата има около 3000 постоянни жители. В последните години Перамос се разви изключително като туристическа дестинация за български туристи, поради близостта си до България. Кристалните плажове са едни от най-хубавите и чисти в цяла Севена Гърция. Непосредствено след лозята се намира плажната ивица. кристално чиста вода, плитко и пясъчно дъно. Ивицата е с дължина повече от 3 км. и се нарича „Амолофи” което означава дюни. Между Амолофи и Перамос се намира полуостров Врасидас с няколко малки свободни плажа и с един от най-хубавите бийч барове CAVO VRASIDA. Плажната ивица е отличена със син флаг за екологично чиста вода, на 6-то място в класацията за най-добър плаж в Гърция.

Има голяма свободна зона за плажуване, бийч барове, чиито шезлонги, чадъри и паркинг се ползват срещу консумация, неограничено време. Едни от известните барове се наричат Paradise, Wave, Peponi, The Blue и Kohili .

В Неа Перамос могат да се видят архелогически разкопки на древната крепост на град Анакторопули от византийско време. Районът е известен с лозарството си. Един от най-хубавите сортове трапезно грозде е „Солтанина”, бяло и без семки, което можете да си купите от производители.

Перамос има дълга крайбрежна алея, с множество заведения, магазини и малки бутикови таверни. В централната част на курорта са съсредоточени заведенията и магазините. Там настаняването е предимно в частни апартаменти и къщи, но има и няколко малки частни бутикови хотела. Перамос се развива непрестанно и за разлика от други места, където гръцката криза се е отразила на строителството, в него се строи и активно се извършват сделки с недвижими имоти, често с купувачи българи. Перамос е любимо място и на много бългаски звезди от екрана – Годжи, Фънки  както й актрисата Александра Сърчаджиева. Тя, заедно със съпруга си Иван Ласкин и тяхната дъщеря, посещават курорта и извън туристическия сезон, привлечени от магията на морето и прекрасните гледки в района. Ако търсите по-спокойна почивка, то това би могло да се осъществи най-добре преди или след летния пик – юни или септември.

Таверните предлагат типично гръцка кухня – калмари, риба, октопод,пастицио и гръцка мусака. Менюто с напитки е по-ограничено като основно се набляга на бира, узо и гръцко ципуро. Много разпространена е напитка Рецина (Ρετσίνα), която е бяло вино със специфичен горчив вкус, която гърците консумират много, разредена с безалкохолно.

Веднъж седмично се организира пазар, на който се предлагат плодове, зеленчуци, маслини, зехтин, други храни, също и дрехи, и стоки за бита. Там цените са по-ниски от тези в магазините, често има производители. Много разпространена е подвижната търговия – бусове с плодове ,зеленчуци или  риба, обикалят по улиците, като ползват мегафони за да ги чуете.

В Перамос има медицински център, с лекари специалисти. Може да се посещават с частен преглед или с медицинска застраховка. Най-близката болница е в Кавала на 19 км.В района има интернет покритие през 4G мрежа.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Неа_Перамос