Любопитно


Неа Перамос е курортно селце разположено на брега на Бяло море, на западния бряг на Кавалския залив. То попада в Гърция след Междусъюзническата война през 1913 година. През 20-те години в селото са заселени 216 семейства на гръцки бежанци, които са били само 886 души. Намира на 19 км от град Кавала, на 340 км. от град София и на 140 км от КПП Кулата през Серес-Елефтеруполи.

Старото име на Неа Перамос е Кале Чифлик, което произлиза от старата крепост, част от античен византийски град. Местните гърци имат една пословица, че това място е като ”дупка”, в която веднъж ако попаднеш, няма излизане. Магнетизма на Перамос е неописуем, това чувство може само да се изпита с всичките сетива на човек.

Неа Перамос е най-голямото курортно селище в района на община Пангео. Първите хора който са се заселили там са от 1920 година, като към днешна дата има около 3000 постоянни жители. В последните години, Перамос се разви изключително като туристическа дестинация за български туристи, поради близостта си до България. Кристалните плажове са едни от най-хубавите и чисти в цяла северна Гърция. Те се намират непосредствено след лозята, с кристално чиста вода и плитко пясъчно дъно. Дължината им е повече от 3 км., а местноста се нарича „Амолофи”, което означава дюни. Между Амолофи и Перамос се намира полуостров Врасидас с няколко малки свободни плажа и един от най-хубавите бийч барове CAVO VRASIDA. Цялата ивица е отличена със син флаг за екологично чиста вода и е на 6-то място в класацията за най-добри плажове в Гърция. Мястото има голяма свободна зона за плажуване, бийч барове, чиито шезлонги, чадъри и паркинги се ползват срещу консумация за неограничено време. Едни от известните завдения се наричат Paradise, Wave, Peponi, The Blue и Kohili.

В Неа Перамос могат да се видят архелогически разкопки на древната крепост на град Анакторопули от византийско време, а районът е известен с лозарството си. Един от най-хубавите сортове трапезно грозде е „Солтанина”, бяло и без семки, което можете да си купите от производители. Селцето Перамос има дълга крайбрежна алея, с множество заведения, магазини и малки бутикови таверни. В централната част на курорта са съсредоточени заведенията и магазините. Там настаняването е предимно в частни апартаменти и къщи, но има и няколко малки хотела. Перамос се развива непрестанно и за разлика от други места, където гръцката криза се е отразила на строителството, в него се строи и активно се извършват сделки с недвижими имоти, често с купувачи - българи. Мястото е любимо на много български звезди от екрана, като Годжи, Фънки и актрисата Александра Сърчаджиева. Тя, заедно с дъщеря си, посещава курорта и извън туристическия сезон, привлечена от магията на морето и прекрасните гледки в района. Ако търсите по-спокойна почивка, то това би могло да се осъществи най-добре преди или след летния пик от юни до септември.

Таверните предлагат типично гръцка кухня - калмари, риба, октопод, пастицио и гръцка мусака. Менюто с напитки е по-ограничено като основно се набляга на бира, узо и гръцко ципуро. Много разпространена е и напитката Рецина (Ρετσίνα), която е бяло вино със специфичен горчив вкус, гърците я консумират много, разредена с безалкохолно.

Веднъж седмично се организира пазар, на който се предлагат плодове, зеленчуци, маслини, зехтин, други храни, също и дрехи, и стоки за бита. Там цените са по-ниски от тези в магазините, често има производители. Много разпространена е подвижната търговия - бусове с плодове, зеленчуци или риба обикалят по улиците, като ползват мегафони за да ги чуете.

На около 6 км от курорта има модерен хотел за кучета, в село Агиос Андреас и е разположен на 3 дка, в който може да оставите домашният си любимец, докато вие се наслаждавате на лятната си почивка.

В Перамос има медицински център, с лекари специалисти. Може да се посещават с частен преглед или с медицинска застраховка. Най-близката болница е на 19 км, в Кавала. В района има интернет покритие през 4G мрежа.


https://bg.wikipedia.org/wiki/Неа_Перамос